top of page

Geschiedenis

Op 20 februari 1909 werd vanuit de veloclub een muziekvereniging gesticht en deze muziekvereniging werd met dezelfde naam "de Braakmanszonen" bedacht. In putje winter, op 31 januari 1910 ging het eerste Sint-Ceciliafeest door. Dit met 22 muzikanten. De eerste voorzitter, tevens stichter was Theoduul Van Acker. Toen in augustus 1914 de Duitsers België binnenvielen, werden alle activiteiten stopgezet. In 1919 kwam de maatschappij terug tot leven. En er kwam een nieuwe lichting muzikanten aan. In 1934 werd een jubelfeest georganiseerd voor het 25-jarig bestaan van de maatschappij en dit met 8 muziekverenigingen. Ook was het korps met vele muzikanten aangegroeid.

Op 10 april 1937 overleed Theoduul Van Acker, de nieuwe voorzitter werd burgemeester Joseph Ingels.Na de mobilisatiegolven in 1939 en 1940 werd er op 25 januari 1940 een laatste kasverslag gemaakt. Tijdens de oorlog bleef men actief als de toneelgroep "Aurora" dat met veel succes optrad in hun lokaal "De Braakmanszonen". Na de bevrijding groeide het verlangen om terug muziek te spelen. De beslissing hiertoe viel pas op de buitengewone bestuursvergadering van 11 juni 1945. Een grote campagne werd gestart om de fanfare financieel te steunen en nieuwe jonge krachten aan te werven. Ieder Boekhouts gezin werd aangeschreven en niettegenstaande de armoedige tijd werd er met veel succes beroep gedaan op de bevolking.

Na een hele tijd van afwezigheid nam Prudent Van Hyfte in 1951 zijn taak van dirigent terug op. Een nieuwe tijd braak aan met andere interesses en mogelijkheden. Fanfaremuziek was nu ouderwets, er kwamen geen nieuwe leden meer bij. In 1959 werd nog het 50-jarig bestaan van de fanfare gevierd, maar de bezetting was al sterk verminderd. In 1965 werd besloten alle repetities te stoppen. De boeken werden niet neergelegd.Prudent Van Hyfte had zich ondertussen ontpopt als dirigent en toondichter.
Op 28 juli 1977 kwamen opnieuw 16 muzikanten samen en van dan af werd er wekelijks onder leiding van onderchef André Van Eetvelde in het geheim gerepeteerd. Het eerste openbare optreden vond plaats op 12 september 1977, tijdens de huldiging van Prudent Van Hyfte. Op 12 januari 1978 werd de nieuwe vriendenkring-muziekvereniging boven de doopvont gehouden: "De Braakmanszonen".

de fanfare bij de heroprichting (1979)
Op kermiszondag 9 spetember 1984 vierde de maatschappij haar 75-jarig bestaan. De dag werd besloten met een gezamenlijke uitvoering van de mars "Holiday Parade" speciaal gecomponeerd en gedirigeerd door Prudent Van Hyfte.

Tijdens het jaar 1985 nam de fanfare deel aan de Gentse Feesten. De in Boekhoutse visserskledij gestoken muzikanten deden het zo goed, dat zij nadien op de Graslei een speciaal optreden voor de tv mochten verzorgen.Onder de muzikanten kwamen er meer en meer vrouwen, zo ontstond de naam "De Braakmanszonen en -dochters", een naam die nog steeds geldt.Op 21 oktober 1989 overleed chef Prudent Van Hyfte. De fanfare verloor aan hem een bijzonder begaafd leider en muziekleraar. De fanfare besloot hem te gedenken door het oprichten van een borstbeeld.Joseph De Clercq werd tijdens de vergadering van 11 november 1989 aangesteld als kapelmeester, Roger Teirlinck en Koen Teeuws als onderkapelmeesters. Wilfried Teeuws werd verkozen tot nieuwe voorzitter in vervanging van Georges Roegiers die wegens zijn hoge ouderdom ontslag nam. De muzikale leiding kwam in handen van Joseph De Clercq en Roger Teirlinck. De fanfare bestond uit 50 spelende leden.

Als bekroning werd tijdens een plechtigheid op 21 juli 1999 door gouverneur Balthazar een officieel brevet overhandigd: "De Koning gemachtigd, de titel van Koninklijk te voeren". De jaren rond de eeuwwisseling verliepen rustig, verscheidene jongeren werden ouder, kregen verkering en verlieten de fanfare. Maar ondertussen kwamen er toch weer jongeren notenleer volgen bij Joseph De Clercq, die zich elke woensdagmiddag beschikbaar stelde voor het geven van noten- en instrumentenleer aan de nieuwkomers.Toen dirigent Joseph De Clercq in 2004 3 maanden op reis ging was dit het moment om zijn dirigeerstokje door te geven aan Geert De Vos. Nele Roegiers werd verantwoordelijk voor de jongerenwerking. Deze jongeren nemen elk jaar deel aan de "Zomer play-in". Nu telt de fanfare 34 spelende leden, 10 vissersvrouwen en een aantal 8-tal leerlingen die noten- of instrumentenleer volgen. De toekomst lijkt verzekerd, maar toch hebben vele van de huidige muzikanten een zekere leeftijd, zodat men graag nog meer jongeren zou zien aansluiten. Want om het met de woorden van wijlen Prudent Van Hyfte te zeggen: EEN DORP ZONDER MUZIEK IS EEN DORP ZONDER HART!

 

In 2008 gaf Nele Roegiers de fakkel van jeugdverantwoordelijke door aan Saartje Van Goethem, Sabine van Becelaere, Carmen Dansschutter en Tom De Roo die samen de jeugdwerking voor hun rekening namen.

 

2009 werd vooral getekend door de viering van het honderd jarig bestaan van de Fanfare. Deze werd gevierd met o.a. een receptie voor alle leden en enkele genodigden, die muzikaal werd opgeluisterd door de acordionist Mario Punk. Later dat jaar besloot Wilfried Teeuws het voorzittersschap naast zich neer te leggen en er werd gezocht naar een nieuwe voorzitter. Kristiaan Blomme stelde zich kandidaat en werd ook aangesteld als nieuwe voorzitter van de maatschappij. Ook ter gelegenheid van het honderd jarig bestaan schreef dirigent-componist Hessel de Groff de concertmars BOU-8.

In het jaar 2018 neemt Geert De Vos de beslissing om het dirigeerstokje naast zich neer te leggen.

Hij blijft bij de vereniging als trompettist en onderdirigent. Na een korte zoektocht komt in juli Marc Van Wolvelaer als kandidaat-dirigent ten tonele. Tijdens het aperitief-concert van de gîrnaertfeesten neemt Marc voor de eerste keer de muzikale leiding over.

Op de eerste algemene vergadering in 2019 wordt voor de eerste keer in de geschiedenis van onze maatschappij verkiezingen gehouden om het bestuur te vernieuwen of te herverkiezen. Dit zal in de toekomst jaarlijks gebeuren. Na deze verkiezingen werden de functies binnen onze vereniging toegewezen aan volgende personen;

Voorzitters; De Bock Francies en De Muynck Carine

Ondervoorzitter: Stany Willems

Erevoorzitter: Kristiaan Blomme

Secretariaat: Carine De Muynck

Kasbewaarder: Geert De Vos

Materiaalmeester: Willems Edmond

Dirigent: Marc Van Wolvelaer

Onderdirigent: De Vos Geert

Bestuurslid: Sybille Van Der Schoor

2019 was het jaar dat we helaas veel te vroeg afscheid moesten nemen van onze goede muzikale vriend Edmond Willems (Mon voor de vrienden).

Na de verkiezingen van 2020 werden volgende functies toegewezen;

Voorzitter en ondervoorzitter; De Bock Francies en De Muynck Carine

Erevoorzitter: Kristiaan Blomme

Secretariaat: Carine De Muynck

Kasbewaarder: Geert De Vos

Materiaalmeester: Geert De Vos

Jeugdverantwoordelijke; Jason De Muynck

Dirigent: Marc Van Wolvelaer

Onderdirigent: De Vos Geert

Bestuurslid: Sybille Van Der Schoor

In 2021 nemen we afscheid van de heer Jozef De Clercq, ere-dirigent van onze vereniging.

In onderling overleg wordt de samenwerking met dirigent Marc Van Wolvelaer stopgezet on september 2022.

Na wat zoeken dient Gert Peleman zich in februari 2023 aan als nieuwe dirigent van onze fanfare.

Contact

facebookpagina

  • Grey Facebook Icon

Wekelijkse repetitie

Vrijdag: 20:00 - 22:00

Place to be:

Eetcafé "De Kring" te Boekhoute (dorp 12)

© 2018 by Geert De Vos

bottom of page